2010. március 30., kedd

Csúztatott palacsinta - mákos, baracklekváros

Mák az egyik nagy kedvenc nálunk, aztán a palacsintáról nem is beszélve...így adott volt a desszertünk : mákos csúsztatott palacsinta, amihez a baracklekvár " hab a tortán"... Csúsztatott palacsinta mákkal, baracklekvárral rétegezve Hozzávalók: 3 tojás 5 ek. cukor 5 dkg vaj 10 ek. liszt 3,5 dl tej olaj a sütéshez darált mák baracklekvár A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vajjal kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet. A fehérjét csipet sóval felverjük és óvatosan belekeverjük a masszába. Kicsit pihentetjük. A palacsintasütőt vékonyan kiolajozzuk és 1 merítőkanálnyit teszünk a tészából bele. Amikor már látjuk hogy nincs nyers rész, akkor nem megfordítjuk, mint normál palacsinta sütéskor, hanem kicsúsztatjuk egy tányérra. Megszórjuk darált mákkal. A következő palacsintát ugyanigy elkészítjük, erre rácsúsztatjuk és megkenjük baracklekvárral. Ezt a rétegezést folytatjuk, míg tart a tésztából, és a legutólsó palacsintát megfordítva tesszük a palacsintatortánk tetejére. Langyosan a legfinomabb.

2010. március 25., csütörtök

Kakaós csiga - mint a bolti

Ezt a kakaós csiga receptet itt találtam. Eddig csak a vastagabb tésztájú, sima kelt tésztából készítettem a kakaós csigát, de ezután már ez lesz a sztárrecept. Hozzávalók: 50 dkg liszt 5 dkg vaj 5 dkg porcukor 1 kk. só 2,5 dkg élesztő 1 tojás 2,5 dl hideg tej 25 dkg vaj a hajtogatáshoz 1-2 ek. liszt tejszín a lekenéshez porcukros kakaópor a szóráshoz Az élesztőt a hideg tejbe morzsolom. A lisztet, vajat, porcukrot, sót, tojást keverőtálba teszem és a dagasztóspirállal lassan összedolgozom, fokozatosan hozzáadva az élesztős tejet. Rugalmas tésztává dolgozom, majd kézzel cipóvá formázom, amit mint egy pogácsát bevagdosok egy éles késsel. Letakarva pihentetem fél órát. Addig a 25 dkg vajat és az 1-2 ek. lisztet géppel kikeverem, kb. 10*20 cm-as téglalap alakúra formázom. A tésztát ennél nagyobb téglalappá nyújtom, majd a vajtéglalapot a közepére teszem. Következik a pogácsáknál is használt hajtogatás. A tésztát jobbról balról a vajra hajtjuk, úgy, hogy középen találkozzanak a behajtott részek. Majd ezt tovább hajtogatjuk, úgy, hogy most alulról hajtunk a feléig, majd felülről a másik felét erre rá. Így 3 réteget kapunk, amit én kb. 10 percig pihentettem, majd újra nyújtottam és úgyanigy meghajtogattam. Ezt is pihentettem, végül ujjnyi vastagra nyújtottam. Tejszínnel jól átkentem, amire a porcukros kakaóport szitáltam. Szorosan feltekertem és ujjnyi vastagságú csigákat vagdostam, melyeket sütőpapíros tepsire téve kissé ellappogattam. Előmelegített sütőben 180 fokon , kb. 20-30 percig sütöttem, míg a teteje pirulni nem kezdett. Nagyon finom rétegekre szedhető kakaós csigát ettünk, amit azóta is követelnek a gyerkőcök a suliba tízórainak:)

2010. március 13., szombat

Céklás-csokis sütemény

Nagyon szeretjük ezt a sütit, lévén csokoládé van benne:) Havonta többször meg kell sütnöm:).
A céklától jó szaftos állagot kap, a piskóta szerű sütemény. Elkészítése nagyon könnyű, sokszor a gyerekek csinálják. A neten többféle változatát láttam, de nekem a Kaldeneker György -féle verzió ízlik a legjobban. Íme.
Hozzávalók
(1 pohár= 250 ml) 1 és 3/4 pohár liszt
1 és 1/2 kk. szódabikarbóna
csipet só
ezeket összekeverjük.
3 tojás
1 és 1/2 pohár reszelt nyers cékla
1 és 1/2 pohár cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tábla olvasztott étcsokoládé
fél pohár étolaj
ezeket is összekeverjük, majd ebbe beleöntjük a lisztes keveréket. 175 fokon légkeveréssel 40-50 percig sütöttem. Langyosan ettük, hideg vanília fagyival..

Chips házilag

Próbálkozunk otthon előállított chips-el, de még a tökéletes megoldást nem találtuk meg..több féle hámozót is kipróbáltam, de az egyik túl vékony, a másik túl vastag lett..simán kézzel szeletelni elég macerás..
Persze azért elfogyott..
Hozzávalók burgonya
olaj
A burgonyákat meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük, hideg vizbe áztatjuk , majd jó alaposan megszáritjuk, nem szabad vizesen az olajba tenni. Olajsütőben sütöttem ropogósra. Végén sózzuk.

2010. március 7., vasárnap

Hal torta szülinapra

Ez a halacska apukám szülinapjára készült, aki nagy ho-ho-horgász:)
Sütöttem 5 db vékony sima piskóta lapot, sablonnal halformát vágtam belőlük.
A neten talátam finom főzött csokoládé krémet, azzal töltöttem és vontam be, majd vágott mandulával beboritottam, szeme , szája olvasztott fehércsokiból készült.
Krém
tojás
cukor - ahány tojás annyiszor 5 dkg cukor
vaníliás cukor
ezeket gőzfölött habosra keverem
tűzről levéve hozzáadom a
olvasztott csokoládé-t
kakaópor -t
Ezt teljesen kihűtöm, majd hozzákevek
vaj - ahány tojás annyiszor 5 dkg vaj -at.

2010. március 1., hétfő

Áfonyás keksz

Hát ez fantasztikus! Keksz 3 perc sütéssel, mikróban!! Mikor ma olvastam Latsiánál- http://latsiakonyhaja.blogspot.com/2010/03/fahejas-keksz-mikroban.html ezt a receptet, rögtön mentem a konyhába , mert ezt ki kell próbálni! Latsia irta, hogy a keksz semleges ízét fahéjjal turbózta meg, nekem aszalt áfonya várakozott már pár napja, hogy kezdjek vele valamit, hát most sorra is került, és csak ajánlani tudom így is kipróbálni.. Én annyit változtattam az olvasott recepten, hogy az összeállítás után hűtőbe tettem pihenni kb. 1 órára, és 1 percenként mikróztam, vagyis nem egyszer pihentettem, ahogy Latsiánál olvastam , hanem kétszer, mert az én mikrómnál így láttam jónak. Nagyon klassz recept, biztosan hetente többször szerepelni fog nálunk, a gyerekek imádnak kekszmorzsázni:).. Áfonyás keksz mikróban Hozzávalók 10 dkg puha vaj 3 ek. cukor 1 vaníliás cukor 1 tojás 3,5 dl liszt, én 1 dl teljes kiőrlésűt és 2,5 dl sima lisztet használtam 1 kk. sütőpor 1 kk. szódabikarbóna 10 dkg aszalt áfonya A vajat a cukrokkal és a tojással késes gépben összekevertem, majd hozzáadtam az áfonyát. Ehhez adagoltam a sütőporos, szódabikarbónás lisztet. Kézzel rúddá formáltam és folpackba tekerve a hűtőbe tettem kb. 1 órára pihenni. A mikró forgóüvegtálját kivajaztam, a hűtőből kivett rudbó éles késsel kb. 1 cm vastagságú kekszeket vágtam, üvegtálra sorakoztattam őket és mentek a mikróba. Nekem autómata hőfok állítása van, csak az időt kell beállítani. Beraktam 1 percre, majd kivettem kihülni. Megint betettem 1 percre sülni, majd kivettem ismét kihültni. Végül a harmadik 1 perccel készen is lett. Finoman omlós és mégis ropogós. Köszönöm a receptet!

Camembert fokhagymával

Mai vacsoránk e finomság volt...A képen még a sütőbe kerülés előtt látható, de már így is étvágygerjesztő.. Camembert fokhagymával sütőben sütve Hozzávalók: camembert sajt 2-3 gerezd fokhagyma olivaolaj fehérbor tálaláskor áfonya lekvár A camembert karikákat megtűzdeljük a feldarabolt fokhagymákkal, meglocsoljuk kevés olivaolajjal és fehérborral. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Mi még áfonya lekvárt is szeretünk mellé enni. Gyors és finom.