2010. augusztus 28., szombat

Szilvás lepény

A szilvás lepényt most a túrós teteje nélkül készítettem el. A szilvákat cikkekre daraboltam és kb. 10 percig fahéjjas cukorban állni hagytam. A tésztát vékonyra nyújtottam. Előmelegített sütőben, 200 fokon 30 percig sütöttem. Tepsiben hagytam kihülni.

2010. augusztus 26., csütörtök

Szilvás-túrós lepény

A szilva az egyik nagy kedvencem..lekvárt mindig készítek belőle..és ezt a lepényt is nagyon szeretem. Alapja kelt tészta, langyosan, hidegen is nagyon fini....
Hozzávalók:
35 dkg liszt
2,5 dkg élesztő kb.1,5 dl tej 5 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj
330 g tejföl
500 g túró
vaníliás cukor
cukor
reszelt citromhéj 2 tojás
zsemlemorzsa fahéj
szilva
Kevés langyos tejben fél ek. cukrot feloldunk és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet, a csipet sót, a cukrot összekeverjük. A felfutott élesztőt és annyi langyos tejet adunk a liszthez,hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Kb. 10 percig dagasztjuk, majd pihentetjük, hagyjuk duplájára kelni. Addig elkészítjük a túrós masszát, ami abból áll, hogy a túrót, tejfölt, tojást és az ízlés szerinti cukrokat összeturmixoljuk. A szilvákat magozzuk és félbevágjuk. Magasfalú, sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk a tésztát, vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. A szilvákat kissé belenyomkodjuk, fahéjjal megszórjuk és ráöntjük a túrós masszát. Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük.

2010. augusztus 23., hétfő

Babpörköltös melegszendvics

Mai vacsoránk ez a finomság volt...pukkadásig ettük magunkat:)..Fiam azt mondta, hogy ilyet kér reggelire..ebédre..és vacsorára is:))
Hozzávalók:
bab - zsenge, nagymamától való:) áztatni sem kellett..:)
paradicsom - apukámféle...édes, napízű...:)
hagyma
olaj
őrölt paprika
bors
szalonna
tejföl
sajt
kenyér
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítom, tűzhelyről levéve őrölt pirosparikát adok hozzá. Kevés vizet adagolva besűríttem. Tehát sima pörkölt alapot készítek. A paradicsomokat leturmixolom és az alaphoz adom, sózom, borsozom. Ehhez adom a babot, felöntöm vízzel, puhára főzöm.
Ez a babpörkölt...
.....
...amit feltúrbózva melegszendviccsé alakítottam..
A szalonnakockákat olajon megpirítottam, amit a pörkölthöz adtam és kevés tejföllel együtt összeturmixoltam. A masszával megkentem a kenyérszeleteket, megszórtam sajttal és sütőben sütöttem.

Kakaós-barackos sütemény

Valami könnyű sütire vágytunk.. és a barackok is itt figyeltek a tálban...a neten körülnézve ezt a szuper és könnyű receptet találtam itt , /kicsit változtattam rajta/.
Hozzávalók:
2 dl pohárral mérve
2 pohár liszt
2 pohár cukor
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. sütőpor
3 ek. kakaópor
3/4 pohár tej
3/4 pohár víz
0,5 pohár étolaj
2 tojás
hámozott, felezett barackok
A száraz hozzávalókat összekevertem. A folyékonyakat szintén. Majd a kettőt összeborítva jól eldolgoztam. Eléggé folyékony masszát kapunk, amit sütőpapírral kibélelt, magasfalú tepsibe öntöttem és a fél barackokat ráraktam. Előmelegített 180 fokos sütőben 40-45 percig sütöttem. A tepsiben hagytam kihűlni. Szaftos, finom sütemény.

2010. augusztus 21., szombat

Pizza..pizza..pizza..

Arra a kérdésre, hogy mi legyen a vacsora?...rögtön jött az egyértelmű válasz: Hát pizzzzzaaaa!!! :) Így van ez, ha az ember a fiát kérdi:) A lányom szerintem valamilyen csokis finomságot kért volna...de pizza téren ő is egyetértett..sőt a legkisebbem is....Így hát elő a jól bevált recept és a rávaló mostani variációja: paradicsomos alap, sonka, szalonna, paradicsom, hagyma, olajbogyó, sajt....
Nagytepsiben készült, de....elfogyott:))

2010. augusztus 17., kedd

Kakaóscsigák-hóesésben...

Kakaóscsiga bármikor bármennyi elfogy nálunk:))) Most a gyors verziót választottam, fagyasztott levelestésztából készültek.. Hozzávalók: 1 cs. levelestészta tejszín kakaópor cukor A levelestésztát felengedés után vékonyra nyújtjuk, megkenjük tejszínnel, vastagon megszórjuk cukros kakaóporral. Csigabigává tekerjük és daraboljuk. Forró sütőben ropogósra sütjük. /Kb. 200fok, 15 perc-apró csigáknál/.

2010. augusztus 15., vasárnap

Sonkás-sajtos kifli

Ma estére valami kelt tésztára vágytam..Finom vacsora sikeredett.. Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
cukor
1 dl viz
4 dkg olv vaj
2 ek.búzacsira
uzsonna sonka
füstölt sajt
tojás- lekenni
A cukrot a langyos tejhez adjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A liszthez adjuk a búzacsírát, a sót. A vizet megmelegítjük és hozzáadjuk a vajat, hagyjuk, hogy felolvadjon benne. Az élesztőt és a vajas langyos vizet a liszthez adjuk és jól kidolgozzuk, dagasztjuk. Duplájára kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és a képen látható módon rárakjuk a sonkákat, feltekerjük. Fél óra pihentetés után felvert tojással lekenjük és megszórjuk reszelt füstölt sajttal. Vízgőzös, 200 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.