2010. szeptember 30., csütörtök

Ál pilóta keksz

Ez a keksz szerintem ál pilóta keksz, mert olyan, mintha...de mégsem...Az "igazi" pilóta keksz ízben azonban felveheti vele a versenyt. Másnapra teljesen bepuhul és pillanatok alatt üres lesz a kekszes doboz... A kitűnő receptet itt találtam. Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg porcukor 1 cs. vaníliás cukor 15 dkg zsír 2 tojás 1 cs. sütőpor kevés tej 2 ek. kakaópor A tészta hozzávalóit a kakaó kivételével összegyúrjuk. Elfelezzük és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport. Krém: 20 dkg porcukor 2 tojás 1 ek. liszt 1 ek. étkezési keményítő 2 ek. kakaópor 2 dl tejszín 10 dkg vaj A vaj kivételével összekeverjük a krém hozzávalóit és lassú tűzön besürítjük. A még meleg krémhez adjuk a vajat és folyamatosan kevergetve kihűtjük a krémet. Hűtőbe tesszük amíg a tészakorongokat megsütjük. A kétféle tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig. A kész korongokból egy barna egy fehér párosítással "pilóta kekszet" készítünk a csokis krémmel. Ne tévesszen meg senkit, hogy a tésztakorongok "ajtókopogtató" kemények...mert másnapra puha, omlós, gyorsanfogyós kekszeink lesznek!

2010. szeptember 28., kedd

Almás lepény



Ezt a finomságot Limaránál találtam. Fiam azt mondta, anya ez isteni finom, csinálj ilyent gyakran....Alma szezon lévén a parancs teljesítődik..

Hozzávalók:

1 kg alma
cukor
 fahéj
1 cs. vaníliás puding

Az almát meghámoztam, lereszeltem és fahéjjal ,cukorral megszórva állni hagytam, hogy levet eresszen. Ezt a levet leszűrve és vizzel kiegészítve 3-3,5 dl-re a vaníliás pudinggal sűrűre főztem, és a reszelt almával összekevertem.

Elkészítettem a tésztát:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk. sütőpor
csipet só
2 ek. cukor
1 tojás
1 tojás sárgája

Ezeket összegyúrtam, majd a végén annyi tejszínt tettem hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Elfeleztem. Közepes méretű tepsibe nyújtottam egyik felet, rákerült az almatöltelék, majd a másik fél kinyújtott tésztával beboritottam. Tetejét enyhén felvert maradék tojásfehérjével lekentem és villával megszúrkáltam, hogy a felesleges gőz kijöjjön. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöttem. Porcukrozva tálaltam. A sok tölteléktől finom, szaftos lepényt kapunk. Langyosan is, hidegen is kitűnő.