2010. november 19., péntek

Házi tészta

pl. a vasárnapi húslevesbe vagy a paradicsomlevesbe reszelt tésztaként.. vagy akár széles metéltnek. A recept ugyanaz, csak más-más módon van tálalva. Házi tészta hozzávalói: 30 dkg finom liszt 10 dkg rétes liszt só 4 tojás kb. 1 ek. olaj vagy olvasztott vaj Ezeket jól összedolgozzuk, rugalmas tésztává gyúrjuk. Kb. 1 órára hideg helyre tesszük lefedve pihenni. Majd tetszés szerint feldolozzuk. A gyerekeim imádják például a házi készítésű cérnametéltet a husilevesbe, olyankor dupla adagot is kérnek a levesből:))

2010. november 14., vasárnap

Túrótorta anyukám születésnapjára

Anyukám születésnapjára készült ez a könnyű, sütés nélküli torta. A túró krémbe ágyazott csokoládé réteghez az ötletet itt találtam. Kapcsos tortaformában készült. Az alja csokoládés zabpehely keksz darálva majd olvasztott vajjal összekeverve, amit a tortaforma aljába egyengettem és hűtőbe téve pihentettem, amíg a krémet elkészítettem. A krém fél kg túró, 1 tejföl , 2 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja összekeverve. Ehhez óvatosan hozzáadtam 4 dl felvert tejszínt, amibe 1 cs. zselatin fixet kevertem. A tortaformában levő kekszre raktam a krém felét. Ezt betettem a hűtőbe. 10 dkg étcsokoládét 5 dkg vajjal felolvasztottam. Kissé kihűtve a túrókrémre kentem. Ez megint ment be a hűtőbe dermedni. Erre pedig a maradék túrókrémet rétegeztem. A tetejére málna és szeder került, színtelen tortazselével. Egy éjszakát pihent a hűtőben.

Almás- kókuszos torta

Ezt a finom sütemény receptet itt találtam. Az almától nagyon "szaftos" lesz a sütemény, a mandula meg egyenesen kötelező a tetejére. Hozzávalók: 15 dkg vaj 20 dkg cukor 3 tojás 1 dl tej 10 dkg kókuszreszelék 15 dkg liszt 1 cs. sütőpor 3 db alma a tetejére : szeletelt mandula cukor A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként hozzáadjuk. Ezután jöhet a tej. A lisztet a sütőporral és a kókuszreszelékkel összekeverjük és ezt is a masszához adjuk. Az almákat meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, majd apró kockára vágjuk. Ez is mehet a tésztába. Egy torta formát kivajazunk. A tésztát beleöntjük és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 30 perc sütés után a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és cukorral. A sütőbe visszadugjuk és még kb 15-20 percig sütjük.