2010. december 25., szombat

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Idén is , ahogy tavaly, szorgos kis kezecskék segítették a karácsonyi mézeskalács elkészítését ! A recept maradt a jól bevált tavalyi garantáltan puha mézeskalács recept. KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET !

2010. december 21., kedd

Házi májkrém

A tupperes formámhoz kerestem recepteket, mikor ráakadtam erre a májas receptre. Nagyon finom, kenyérre kenhető, nem túl fűszeres. A mennyiségen legközelebb változtatok, mert rengeteg lett.
Hozzávalók:
1 fej vörös hagyma
2 ek. olaj
60 dkg csirkemáj
bors
ételízesítő
pirospaprika
2 db zsemle
1,5 dl tej
4 gerezd fokhagyma
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
A hagymát olajon megfuttatjuk. A csirkemájat hozzátesszük és megsütjük, fűszerekkel ízesítjük. A zsemléket fokhagymás tejbe áztatjuk és kinyomkodjuk. A májat összeturmixoljuk és beletesszük a kinyomkodott zsemléket. A tojást felverjük és hozzáadjuk a szódabikarbónát. Ezt is a masszához adjuk. A végén sózzuk. Szilikon formába tettem és előmelegített sütőben 180 fokon megsütöttem. Pirítóssal ettük...

2010. december 20., hétfő

Kekszes doboz feltöltése 2.

A karácsonyi dobozunk folyamatosan ürül és utántöltődik..:)) A minap láttam a tvpaprikán egy sváb ünnepi sütemény, a Preckedli elkészítését. Ez tulajdonképpen egy linzer tészta, darált dióval a tetején. Preckedli Hozzávalók: 50 dkg liszt 20 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 3 tojás 20 dkg vaj 20 dkg zsír 1 citrom leve és héja ha kell kis tejföl tetejére tojás a lekenéshez darált dió A hozzávalókat összegyúrjuk, addig míg a tészta a táltól és a kezünktől is el nem válik, ha kell kis tejfölt adhatunk hozzá. Nekem nem kellett hozzá. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és tetszőleges formával kiszúrjuk. Tetejét tojással lekenjük és a darált dióba fektetjük, majd tepsibe tesszük. A tészta nagyon zsíros, így a tepsibe sütőpapír sem kell. 15-20 percig sütjük, míg a széle színt nem kap. Rácsra téve kihűtjük és már mehet is a kekszes dobozba. Sokáig eláll...

2010. december 13., hétfő

Kekszes doboz feltöltése 1.

Elkezdtük a karácsonyi kekszes dobozainkat feltölteni..de lakat is kellene rá, hogy karácsonykor még legyen benne valami kekszféleség...:) Narancsos keksz Hozzávalók: 35 dkg vaj 15 dkg cukor 1 vaníliás cukor 1 tojás 4 ek. tej 1 narancs leve , reszelt héja 35 dkg liszt fél cs. sütőpor A vajat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a tejet és végül a narancs levét és héját. A lisztet a sütőporral összekeverjük és kanalanként a masszához adjuk. 180 fokra előmelgítjük a sütőt. A sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomunk habnyomóval. 20-25 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük és olvasztott csokoládéval megdíszitjük.

2010. december 6., hétfő

Püspökkenyér

Barátnőmtől kaptam ezt a nagyon egyszerű püspökkenyér receptet. Ma kisfiammal el is készítettük ezt a finomságot, amit kis segítséggel, 4 éves manócskám kevert ki. A télapó csomagokból a mogyorókat és diókat elkoboztuk, mazsola és aszalt szilva pedig épp akadt itthon..Így ezek lettek a "belevalófinomságok"... Püspökkenyér Hozzávalók 2 tojás 6 ek. cukor 8 ek. tej 4 ek. olaj fél cs. sütőpor késhegynyi szódabikarbóna 12 púpos ek. liszt "belevalófinomságok"..dió,mogyoró,mazsola.,aszalt szilva....stb... A tojásokat összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverjük. Ezt is hozzáadjuk a tojásos masszához. Jól kikeverjük és végül a darabolt finomságokat is beletesszük. Előmelegített légkeveréses 175 fokos sütőben sütöttem, szilikon formában, 25 percig. Rácsra téve kihütjük.