2010. december 25., szombat
Kellemes karácsonyi ünnepeket!
Idén is , ahogy tavaly, szorgos kis kezecskék segítették a karácsonyi mézeskalács elkészítését !
A recept maradt a jól bevált tavalyi garantáltan puha mézeskalács recept.
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET !
2010. december 21., kedd
Házi májkrém
A tupperes formámhoz kerestem recepteket, mikor ráakadtam erre a májas receptre. Nagyon finom, kenyérre kenhető, nem túl fűszeres. A mennyiségen legközelebb változtatok, mert rengeteg lett.
Hozzávalók:
1 fej vörös hagyma
2 ek. olaj
60 dkg csirkemáj
bors
ételízesítő
pirospaprika
2 db zsemle
1,5 dl tej
4 gerezd fokhagyma
só
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
A hagymát olajon megfuttatjuk. A csirkemájat hozzátesszük és megsütjük, fűszerekkel ízesítjük. A zsemléket fokhagymás tejbe áztatjuk és kinyomkodjuk. A májat összeturmixoljuk és beletesszük a kinyomkodott zsemléket. A tojást felverjük és hozzáadjuk a szódabikarbónát. Ezt is a masszához adjuk. A végén sózzuk. Szilikon formába tettem és előmelegített sütőben 180 fokon megsütöttem. Pirítóssal ettük...
2010. december 20., hétfő
Kekszes doboz feltöltése 2.
A karácsonyi dobozunk folyamatosan ürül és utántöltődik..:)) A minap láttam a tvpaprikán egy sváb ünnepi sütemény, a Preckedli elkészítését. Ez tulajdonképpen egy linzer tészta, darált dióval a tetején.
Preckedli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás
20 dkg vaj
20 dkg zsír
1 citrom leve és héja
ha kell kis tejföl
tetejére tojás a lekenéshez
darált dió
A hozzávalókat összegyúrjuk, addig míg a tészta a táltól és a kezünktől is el nem válik, ha kell kis tejfölt adhatunk hozzá. Nekem nem kellett hozzá. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és tetszőleges formával kiszúrjuk. Tetejét tojással lekenjük és a darált dióba fektetjük, majd tepsibe tesszük. A tészta nagyon zsíros, így a tepsibe sütőpapír sem kell. 15-20 percig sütjük, míg a széle színt nem kap. Rácsra téve kihűtjük és már mehet is a kekszes dobozba. Sokáig eláll...
2010. december 13., hétfő
Kekszes doboz feltöltése 1.
Elkezdtük a karácsonyi kekszes dobozainkat feltölteni..de lakat is kellene rá, hogy karácsonykor még legyen benne valami kekszféleség...:)
Narancsos keksz
Hozzávalók:
35 dkg vaj
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
4 ek. tej
1 narancs leve , reszelt héja
35 dkg liszt
fél cs. sütőpor
A vajat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a tejet és végül a narancs levét és héját. A lisztet a sütőporral összekeverjük és kanalanként a masszához adjuk. 180 fokra előmelgítjük a sütőt. A sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomunk habnyomóval. 20-25 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük és olvasztott csokoládéval megdíszitjük.
2010. december 6., hétfő
Püspökkenyér
Barátnőmtől kaptam ezt a nagyon egyszerű püspökkenyér receptet. Ma kisfiammal el is készítettük ezt a finomságot, amit kis segítséggel, 4 éves manócskám kevert ki. A télapó csomagokból a mogyorókat és diókat elkoboztuk, mazsola és aszalt szilva pedig épp akadt itthon..Így ezek lettek a "belevalófinomságok"...
Püspökkenyér
Hozzávalók
2 tojás
6 ek. cukor
8 ek. tej
4 ek. olaj
fél cs. sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
12 púpos ek. liszt
"belevalófinomságok"..dió,mogyoró,mazsola.,aszalt szilva....stb...
A tojásokat összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverjük. Ezt is hozzáadjuk a tojásos masszához. Jól kikeverjük és végül a darabolt finomságokat is beletesszük. Előmelegített légkeveréses 175 fokos sütőben sütöttem, szilikon formában, 25 percig. Rácsra téve kihütjük.
Címkék:
aszalt szilva,
cukor,
dió,
édes,
gyors,
karácsony,
könnyű,
liszt,
mazsola,
mogyoró,
olaj,
sűrített tej,
sütőpor,
szódabikarbóna,
tojás
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)