2011. január 26., szerda

Burgonyafánk

Egyik kedvencem a feltétek közül. Receptért a régi, jól bevált szakácskönyvemhez nyúltam: Horváth Ilona féle szakácskönyv..
Hozzávalók:
25 dkg főtt, áttört burgonya
25 dkg liszt - vagy amennyit felvesz
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
cukor
1 ek. só
2 ek. olaj
sütéshez bő olaj
A burgonyákat meghámoztam, puhára főztem. Még melegen összetörtem, és langyosra hűtöttem. A burgonya főzővizéből kb. 1 dl kivettem, miután langyosra hűlt, kevés cukorral felfuttattam benne az élesztőt. A lisztet átszitáltam, hozzátettem a sót, az élesztőt, a langyos burgonyát, tojássárgájákat. Jól átgyúrtam, a langyos főzővizből annyit adtam hozzá, hogy könnyű kelt tésztát kapjak és végül az olajat is belecsorgattam. Ujjnyi vastagra nyújtottam és pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Letakarva kb. 1 órát pihentettem a fánkocskákat, majd bő olajban sütöttem - maguktól megfordulnak.
Vacsorára készítettem a resztelt májhoz.

Kukoricapelyhes kenyér

Ma a boltban felfigyeltem egy újdonságra, ami eddig nálunk a "kisboltban" nem volt ...Reggeliző pehely néven kapható, 100% kukoricából illetve még egy fajta van, ami 100% rizsből készült. Gluténmentes termékek. A kukoricásat rögtön ki is próbáltam kenyérkészítésnél. Nagyon finom, lágy kenyér lett az eredmény....
Hozzávalók: 40 dkg sima liszt
10 dkg kukoricapehely
2,5 dkg élesztő
1 bögre langyos víz
1/2 bögre langyos tej
1 ek. cukor
1/2 ek. só
2 ek. olaj
Minden hozzávalót kenyérsütőgépbe tettem dagasztás, kelesztésre. Miután megkelt, kicsit átgyúrtam és formába tettem, ahol hagytam duplájára kelni. A tetejét vizzel lekentem. 220 fokra előmelegített gőzös sütőbe tettem , majd 15 perc után 200 fokon folytattam a sütést, kb. 30 - 35 percig.

2011. január 12., szerda

Cordon bleu avagy kék szalag:)

Ha ritkán rántott húst szeretnék enni, akkor nagyrészt ez lesz belőle. Nálunk a cordon bleu pulykamellből készül. Van, hogy felgöngyölés nélkül, de szerintem így mutatósabb.
Hozzávalók
pulykamell sonka
sajt
panír: liszt, tojás, zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Ráhelyezzük a sajtot, majd erre a sonkát. Felgöngyöljük és panírozzuk. Én duplapanírba szoktam a sajt miatt. Bő olajban kisütjük.

Kekszszalámi

Ez is azon klasszikus sütemények közé tartozik, amit szinte mindenki ismer és sokféle receptje van. Egyben azonban megegyeznek - a végeredmény nagyon finom. Nálunk is nagy kedvenc, bármikor bármennyit megbírnának belőle enni a gyerekek:) Hozzávalók: 3 dl tej 30 dkg porcukor 10 dkg kakaópor 25 dkg vaj 50 dkg háztartási keksz apróra törve A tejet a porcukorral összekeverjük és feltesszük melegedni a tűzhelyre. Ezután jöhet bele a kakaópor és a vaj. Kb. 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve a kekszet is belekeverjük. Őzgerincformát folpackkal kibélelünk. Ebbe belesimítjuk a masszát, folpackkal befedjük és mehet hideg helyre pihenni. Én egy éjszakát szoktam pihentetni, így másnap szépen szeletelhető.

2011. január 9., vasárnap

Lánykám szülinapi tortája!!!

Hát igen...öregszik a lányom..:)) a legújabb sláger a Hannah Montana...így adott volt a tortatémám..A képen látszik is, hogy a fondant alatt a bevonat csokoládékrém:) úgynevezett ganache krém. Ez nem más, mint felmelegített tejszín és benne felolvasztott csokoládé, amit lehűtés után kihabosítottam. Nem akartam a fondant alá vajaskrémet, mert nem nagyon szeretem, így erre esett a választásom, és nagyon bevált, legközelebb is ezt fogom használni. A piskótatorta krémjei: étcsokoládés puding illetve vajkaramellás puding tejföllel kikeverve. A lányom nagyon de nagyon örült, percekig ölelt:))))))))))) Kell ennél több?????:))))))