2010. szeptember 28., kedd

Almás lepény



Ezt a finomságot Limaránál találtam. Fiam azt mondta, anya ez isteni finom, csinálj ilyent gyakran....Alma szezon lévén a parancs teljesítődik..

Hozzávalók:

1 kg alma
cukor
 fahéj
1 cs. vaníliás puding

Az almát meghámoztam, lereszeltem és fahéjjal ,cukorral megszórva állni hagytam, hogy levet eresszen. Ezt a levet leszűrve és vizzel kiegészítve 3-3,5 dl-re a vaníliás pudinggal sűrűre főztem, és a reszelt almával összekevertem.

Elkészítettem a tésztát:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk. sütőpor
csipet só
2 ek. cukor
1 tojás
1 tojás sárgája

Ezeket összegyúrtam, majd a végén annyi tejszínt tettem hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Elfeleztem. Közepes méretű tepsibe nyújtottam egyik felet, rákerült az almatöltelék, majd a másik fél kinyújtott tésztával beboritottam. Tetejét enyhén felvert maradék tojásfehérjével lekentem és villával megszúrkáltam, hogy a felesleges gőz kijöjjön. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöttem. Porcukrozva tálaltam. A sok tölteléktől finom, szaftos lepényt kapunk. Langyosan is, hidegen is kitűnő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése