2010. május 31., hétfő

Vargabéles

Nálunk ez a finomság vargabéles néven fut, bár tudom , hogy ezen vitáznak néhányan..néhol stíriai metéltként is emlegetik... A lényeg, hogy finom és egyszerű elkészíteni. Nemcsak desszertként, de főfogásként is megállja a helyét. Hozzávalók: 4 db-os bolti réteslap 25 dkg cérnametélt 25 dkg túró 1 tejföl 5 dkg vaj 3 tojás 5 púpos ek. cukor mazsola 1 cs. vaníliás cukor reszelt citromhéj A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük. A túrót, tejfölt, vajat, cukrokat, mazsolát, citromhéjat és a tojások sárgáját összekeverjük. A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, amit óvatosan a masszához forgatunk, ehhez adjuk a kifőtt, leszűrt tésztát. Magasabb falú tepsit kissé kiolajozunk és beterítjük egy réteslappal, az oldalát is, ezt ismét kissé megolajozzuk és erre tesszük a következő réteslapot hasonló módon. A túrós masszát beleöntjük. A tetejét a maradék két réteslappal befedjük, kevés olajjal meglocsoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, a teteje szép piros ropogós legyen , a belseje remegős szaftos. Porcukorral meghintve tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Bevallom én még nem készítettem, így jó, hogy eszembe juttattad. Nagyon guszta

    VálaszTörlés
  2. Szia Bianka, próbáld ki, nagyon könnyű elkészíteni és nálam a gyerkőcök egyik kedvence.

    VálaszTörlés