2010. április 23., péntek
Majdnem grissini...
Elfogyott a kenyér itthon...a "normál" kenyér készítésére nem volt időm, így keresgélni kezdtem a neten valami kenyérszerűség után..Dolce Vita -nál olvastam ezt a grissini receptet, ami megtetszett. Módosítottam rajta kicsit, friss élesztőt használtam és a fűszerezésem is más, ráadásul nem is vékonyra sodortam..így "majdnem grissini" lett.. Később rájöttem, hogy a pizzatésztám is hasonló..:)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
3 dl meleg víz
cukor
só
3 ek olaj
1 nagy fej lilahagyma apróra vágva
fokhagymás olaj
A meleg vízben kevés cukorral felfuttatom az élesztőt, teszek hozzá a lisztből annyit, hogy galuska sűrűségű legyen. Ezt a masszát pihentetem még 20 percig. A többi lisztet, sót hozzáadva elkezdem összegyúrni, az olajat is hozzácsorgatom és 10 percig dagasztom. Cipóvá formálom, enyhén meglisztezem, letakarom és 30 percre megy pihenni. Ezután beledolgozom a felaprított hagymát, több cipóra osztom, attól függően, hogy mekkora és milyen vastag rudacskákat szeretnék. A kiscipókat vékonyra nyújtom, majd feltekerem, mint a kakaós csigát és csavarok rajtuk párat. 20 percig letakarva pihennek a rudacskák. Addig a sütőt 250 fokra melegittem. A rudakat fokhagymás olajjal lekenem és kb. 20 percig sütöm.
Finom ropogós külsejű, foszlós belsejű kenyérkék lettek, amihez salátát vacsoráztunk.
Címkék:
élesztő,
fokhagyma,
kelt tészta,
kenyér,
lilahagyma,
liszt,
olaj,
só,
sörkorcsolya
2010. április 17., szombat
Pizza
Ha pizzát készítek, akkor az egyik kedvenc szakácskönyvem kerül elő : Fenséges olasz ételek. Nemcsak gyönyörű fotók vannak benne, hanem sok-sok finomság is Olaszországból.. Több féle pizzatészta recept található a könyvben, nekünk a legjobban a középkemény kelt tészta elnevezésű ízlik, ami se nem túl vastag, se nem vékony..Íme a recept:
Pizza
Hozzávalók
40 dkg rétesliszt
3 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
2,5 dl langyos víz
1 és fél kk só
2 ek. olaj
Szokásos módon kelt tésztát készítünk, élesztőt cukorral langyos vízben felfuttatjuk, sóval elkevert lisztet hozzáadjuk, elkeverjük. A végén kerül hozzá az olaj. Dagasztjuk. Duplájára kelesztjük. A kelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ezután tetszés szerinti feltétekkel látjuk el.
Én paradicsomos alappal szoktam lekenni és arra azt pakolok, ami épp van itthon, illetve ami a kívánság..Az alaphoz 1 sűritett paradicsomkonzervet veszek, amihez kevés olívaolajat és fűszereket teszek, kakukkfű, bazsalikom..A tetejére természetesen sajt kerül, majd mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
2010. április 16., péntek
Mákos kuglóf
Ez egy nagyon egyszerű bögrés sütemény, amit kuglóf formában sütöttem meg..az egyszerűsége mellett még nagyon finom is..:) érdemes kipróbálni!
Mákos kuglóf
Hozzávalók:
1 bögre darált mák
1 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 tojás
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
2 ek. olaj
A hozzávalókat összekeverjük, kivajazott, lisztezett formába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
2010. április 12., hétfő
"Tökéletes palacsinta"
A palacsinta - alap....aki nem tud sütni-főzni, palacsintát az is tud csinálni...de nem mindegy, hogy milyet !
Általában a palacsinta tésztáját érzésből csinálja az ember, és nem méricskél..én is így gyártottam a palacsintákat, míg egyszer egy ismerősöm elárulta a "tökéletes palacsinta" receptjét..és azóta méricskélek..most már nem fordul elő leragadó vagy szakadozó palacsinta...
"Tökéletes palacsinta"
Hozzávalók:
2 tojás
2 dl tej
2 dl szóda
pici só
1 ek. cukor
2 ek. olaj
20 dkg liszt
A hozzávalókat összekeverjük. Enyhén olajozott palacsintasütőben sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 10 db. palacsintát sütök.
Tölteléknek számtalan variációja lehet, a sajtos,tejfölöstől a klasszikus túrós- lekvárosig...
Ha vastagabb palacsintát szeretnék, akkor a tojásokat kettéválasztom és a fehérjét habbá verve teszem hozzá. / gyümölcsös palacsintánál /
Ha sós palacsintára van szükségem, akkor a sóból kicsit többet teszek bele és a cukrot kihagyom. / rántott palacsintánál /
Rántott palacsinta
Ha maradék felhasználásáról van szó, akkor Nálunk a palacsinta mindent befogad :)
Itt most tejfölös gombás csirkepörkölt volt a felhasználandó maradék. Sütöttem vastagabb sós palacsinátkat, amikbe összeturmixolt pörköltöt töltöttem. Mint a rétest feltekertem, bepaníroztam, forró olajban kisütöttem. Tartármártást tálaltam mellé.
Finom vacsora lett belőle.
Címkék:
gyors,
könnyű,
liszt,
maradék felhasználása,
olaj,
só,
tej,
tojás,
zsemlemorzsa
2010. április 3., szombat
Bolondos nyuszik
Lányommal mi sem hagyhattuk ki ezeknek a kalácsnyusziknak az elkészítését :)
A receptet Gesztenyénél , a technikát Limaránál találtam. Lányom imádta csinálni és közben jól szórakoztunk :). A családban mindenki számára megalkottuk a saját nyusziját:) mókás pofik lettek sütés után:) és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy mindenkinek
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK !
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)