Farsang- akkor fánk, ez nálunk sem marathat el, főleg hogy nagyon édesszájúak vagyunk.. A receptet az alapszakácskönyvemből- Horvát Ilona féle Szakácskönyvből vettem:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 pohárka rum
késhegynyi só
kb. fél liter tej
1 liter olaj a sütéshez
Én a kenyérsütőgépemet használom dagasztásra. kelesztésre, így tettem most is. Miután megkelt, kissé átgyúrtam és kiszaggattam fánkszaggatóval. majd pihenni hagytam kb. fél órát.
A sütés elég kényes pontja a fánk készítésnek, nekem sokszor itt feneklik meg a dolog és igazán könnyű fánkot, mint a nagymamámé még sohasem sikerült összehoznom, de nem adom fel:)
A könyv szerint középforró bő zsiradékban kell egyenletes tűzön sütni. Akkor jó ha enyhén gyöngyözik az olaj a fánk mellett.
A megkelt fánkocskák közepébe az ujjunkkal lyukat mélyesztünk és ez az oldala kerül az olajba. A sütés kezdetén az edényt lefedjük, ahogy a könyv írja, ekkor a gőzben megdagad a fánk, és pár perc után a fedőt levéve átfordítjuk és nélküle sütjük a másik felét aranyszínűre. Nekem ez az aranyszín még sosem sikerült, inkább sötét /arany/ barna lett..míg a mamámnak tényleg aranyló sárga színűek a fánkjai, és néha nem is használ fedőt..hiába aki tud az tud:) A sütési idő oldalanként kb. 2-3 perc, ezt ki kell kísérletezni, nehogy a közepe nyers maradjon. Papírtölrőn az olajat leitatjuk róla és porcukorban meghempergetjük. Baracklekvárral tálaljuk.
De gyönyörű magasak és szalagosak:-))))
VálaszTörlésKöszi gesztenye:) azért nem adom fel míg tökéletesen pehely könnyű nem lesz!!:)
VálaszTörlés