2010. február 2., kedd

Farsang-fánk

Farsang- akkor fánk, ez nálunk sem marathat el, főleg hogy nagyon édesszájúak vagyunk.. A receptet az alapszakácskönyvemből- Horvát Ilona féle Szakácskönyvből vettem: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 5 dkg porcukor 5 dkg vaj 2 tojássárgája 1 pohárka rum késhegynyi só kb. fél liter tej 1 liter olaj a sütéshez Én a kenyérsütőgépemet használom dagasztásra. kelesztésre, így tettem most is. Miután megkelt, kissé átgyúrtam és kiszaggattam fánkszaggatóval. majd pihenni hagytam kb. fél órát. A sütés elég kényes pontja a fánk készítésnek, nekem sokszor itt feneklik meg a dolog és igazán könnyű fánkot, mint a nagymamámé még sohasem sikerült összehoznom, de nem adom fel:) A könyv szerint középforró bő zsiradékban kell egyenletes tűzön sütni. Akkor jó ha enyhén gyöngyözik az olaj a fánk mellett. A megkelt fánkocskák közepébe az ujjunkkal lyukat mélyesztünk és ez az oldala kerül az olajba. A sütés kezdetén az edényt lefedjük, ahogy a könyv írja, ekkor a gőzben megdagad a fánk, és pár perc után a fedőt levéve átfordítjuk és nélküle sütjük a másik felét aranyszínűre. Nekem ez az aranyszín még sosem sikerült, inkább sötét /arany/ barna lett..míg a mamámnak tényleg aranyló sárga színűek a fánkjai, és néha nem is használ fedőt..hiába aki tud az tud:) A sütési idő oldalanként kb. 2-3 perc, ezt ki kell kísérletezni, nehogy a közepe nyers maradjon. Papírtölrőn az olajat leitatjuk róla és porcukorban meghempergetjük. Baracklekvárral tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. De gyönyörű magasak és szalagosak:-))))

    VálaszTörlés
  2. Köszi gesztenye:) azért nem adom fel míg tökéletesen pehely könnyű nem lesz!!:)

    VálaszTörlés