2009. november 23., hétfő

Mindennapi kenyerünk

Sokszor készítek kenyeret, a favoritom a krumpliskenyér. Általában kenyérsütőgéppel dagasztom és kelesztem. A gyors kovászt Limara blogjából tanultam.
Mai kenyérkénk
Hozzávalók:
Gyors kovász
1 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 ek. cukor , ezeket összekevem és annyi lisztet teszek hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Tetejét megszórom liszttel, befedem és kb. 20-30 percig pihentetem.
Ezt a gyors kovászt a kenyérsütőgépbe teszem és a következőket rakom még hozzá:
50 dkg liszt /rétes és sima liszt keverve/
1 nagymérő /kenyérsütőgépes/ só
2 kisebb krumpli főzve, összetörve
2,5 dl langyos krumplifőzőlé
1 dl olaj keverés elindítása után lassan belecsorgatva.
Kelesztés, dagasztás program végén lisztezett deszkán a tésztát még kb. 5-10 percig átdolgozom, formázom. Kerek jénai tálba teszem, amit vékonyan kikenek vajjal és liszttel.
Letakarva 50 percig pihentetem, majd éleskéssel bevágom a tetejét, bekapcsolom a sütőt 200 fokra, aljába tálkába vizet rakok, gőzös sütés miatt. A kenyér tetejét langyos vizzel lekenem, 50 percig sütöm. Rácsra téve hűlni hagyom, rögtön a sütőből kivéve a rácson hideg vizzel átkenem, amitől cserepesedni kezd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése